Атлантът скоро след като бе заграден от Кейп Май, Ню Джърси през 1926 г.

Плаващи надгробни плочи

 

Колкото и невъзможно да изглежда, океанът някога е носил флот от кораби, построени предимно от бетон. Бетон, смес от пясък и чакъл, свързани заедно с цимент, за да се образува твърда, тежка маса, подобна на камъка, изглежда малко вероятно вещество да се използва в конструкцията на кораба. Дървесината, която плува, изглежда по-добра среда за изграждане на плавателни съдове и наистина е предпочитаният материал за корабостроенето в продължение на хиляди години. Стоманата стана стандартният материал за големите плавателни съдове до края на 19-ти век, защото беше много силна за теглото си.

По време на Първата световна война, обаче, стоманата беше недостатъчна, но трябваше да бъдат построени кораби. Строителите на кораби възприеха идеята, която норвежки изобретател е патентовал няколко години преди това през 1912 г. да се използва бетон вместо стомана за корпуса на кораба. Колкото и странно да изглежда, кораб от бетон ще плава, докато теглото на водата, което измества, е повече от собственото му тегло. Това е въпрос на плътност.

Плътността на обекта е масата на обект, разделена на обема. За да плава, корабът трябва да бъде по-малко плътен от същото количество вода. Твърдо кубче от бетон (а оттам и стомана) е по-плътно от същия воден куб и ще потъне като камък. Когато бетонът е оформен във формата на кораб, обаче, с голяма част от вътрешния празен въздух, обемът на кораба включва въздуха. Въздухът е по-малко плътен от водата. Тъй като общият кораб е комбинация от въздух и бетон, плътността на целия кораб става по-малка от водата, което му позволява да плава.

Ако корабът изтече и се напълни с вода, изтласквайки въздуха, плътността на кораба ще стане по-голяма от тази на водата, което ще доведе до потъване.

През 1917 и 1918 британските строители изграждат баржи, влекачи и риболовни лодки, използващи бетон. Американците бяха по-амбициозни, като въведоха флота от 12 океански бетонни товарни кораба, струвайки 50 милиона долара.

Построените бетонни кораби следват дизайна на стоманени кораби от онази епоха, но изискват много по-дебели корпуси, за да получат същото количество сила, каквото стоманата дава. Новоразработена форма на бетон, включваща портландцимент, е била използвана, защото е била относително лека (само 120 паунда на кубичен фут). Въпреки това корабите бяха много по-тежки от стоманените кораби. Строителите на кораби също установиха, че бетонът е много по-трудно да се манипулира от стоманата, което прави корабите по-трудни за конструиране.

Първият завършен от тези кораби е Полиас, който е пуснат от корабостроителницата корабостроителницата на “Либърти Къмпани” от Уилмингтън, Северна Каролина през 1918 г. Той е дълъг 250 фута с тежест от 22 фута и лъч от 45 фута. Стените на корпуса са дебели шест инча. Той изисква само една трета от стоманата, необходима на редовния товарен кораб.

Докато тези кораби всъщност са работили, много моряци ги наричали “плаващи надгробни камъни” и не им харесвало да служат на тях. Все пак някои от тях са били използвани за транспортиране на войски от Европа в края на Първата световна война. Скоро след войната, когато стоманата е по-богата, бетонните кораби бързо станаха твърде скъпи за работа. Техните тежки корпуси имаха нужда от прекалено много гориво, за да ги избутат наоколо и корабите станаха остарели. Единият беше превърната в казино, а другият в ресторант.

През 1926 г. корабът, който се е превърнал в най-известният от флотата – “Атлант”, е закупен, за да бъде използван като част от пристанище на предложена фериботна линия, която ще се движи от Кейп Май, Ню Джърси, до нос Хенлопен, Делауеър. Докато корабът е бил закотвен близо до мястото, чакайки съдбата си, бурята удари района. Корабът се е разпукал и запушил плажа на Сънсет, Кейп Май. Заклещен в пясъка, всички опити за придвижването му се провалят. Руините на кораба остават там дори и днес и се разглеждат от поколения посетители. Това е напомняне за времето преди близо век, когато бетонни кораби са плавали в моретата.